Nu ook waterstof tanken in de Drechtsteden

Bron: RTVDordrecht

Wethouder Rik van der Linden (rechts) verricht de openingshandeling van het station
Foto: Corrado Francke

Je tank is sneller vol dan dat een elektrische auto is opgeladen en bovendien is het ook nog eens duurzaam doordat er weinig tot geen CO2 wordt uitgestoten. Dat zijn de voordelen van rijden op waterstof. Maar er zijn ook nadelen: de auto’s zijn nog vrij duur (zo’n 70.000 euro) en je kunt niet overal tanken. Maar in Dordrecht is dat laatste sinds maandag geen probleem meer. Aan de Laan der Verenigde Naties is het eerste (ondergrondse) waterstoftankstation van de Drechtsteden geopend.

Met de opening van het tankstation wordt er voldaan aan een vraag, hoewel die misschien nog niet zo groot is, legt Joep Coenen van Hystream, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg van het station, uit. “We komen uit een fase waarin mensen zeiden: “Ik ga nog niet rijden, want er is nog geen tankstation. Dat wordt nu langzaam bereikt, doordat er een netwerk is van tankstations.” In Nederland rijden op dit moment bijna 600 waterstofauto’s rond. Alleen Toyota en Hyundai produceren deze wagens voor de Nederlandse markt. Begin dit jaar telde ons land nog 17 tankstations voor deze brandstof. In Duitsland bijvoorbeeld zijn dat er al veel meer: zo’n 100.

De opslag van de waterstof gebeurt ondergronds en dat is uniek voor Europa. “De kast die je hier zit gaat open, daar zit een slang in”, vertelt Coenen. “De slang wordt gekoppeld aan de vrachtwagen (die de waterstof aanlevert). Dan stroomt de gasvormige waterstof op druk via leidingen in de kast onder de grond door naar een aantal opslagcilinders in de betonnen bak.”

De waterstof wordtaangevoerd met een vrachtwagen en opgeslagen in cillinders
Foto: Corrado Francke

Duurzaamheid
Waterstof is op zich goed voor het milieu, doordat er anders dan bij rijden op benzine of diesel weinig tot geen CO2 wordt uitgestoten. Maar het produceren van H2 is niet altijd zo duurzaam. Het wordt namelijk gewonnen uit aardgas en kolen. Bij de blauwe variant worden de schadelijke stoffen opgevangen en opgeslagen. Er is inmiddels ook groene waterstof. Daarbij wordt H2 gewonnen uit duurzame bronnen, zoals zon- en windenergie. Nu is de meeste waterstof nog grijs maar in de provincie komt er ook een plek waar alleen groene H2 wordt gemaakt.

Bekijk hier de reportage over de opening van het station.